Gabriëlle Voshart

Vanuit het bestuur ben ik gevraagd om een stuk te schrijven voor op de website. Een super leuk idee natuurlijk, zodat iedereen ook wat weet over elkaar en elkaar goed kan leren kennen.

Eerst zal ik mezelf even voorstellen. Mijn naam is Gabriëlle Voshart en ben twintig jaar. Samen met me vader woon ik in het Friese dorpje Donkerbroek. Met me broer, zus en ouders zijn we opgegroeid op de boerderij in Nieuwkoop. In 1993 zijn we verhuisd naar Friesland. Eerder hadden we 60 koeien, maar helaas moesten we door omstandigheden stoppen met melken. Op dit moment hebben we de stallen vol staan met jongvee.

Ik zit nu in mijn laatste jaar van de opleiding MBO- veehouderij en hoop het einde van dit schooljaar klaar te zijn. Voor mijn opleiding heb ik twee buitenlandse stages gedaan. In 2010 ben ik vier maanden in Canada geweest en afgelopen jaar twee maanden in Zwitserland. In Zwitserland is de liefde voor fokkerij onwijs groot, geweldig om al die mooie koeien te zien. Dit is een onwijs mooie ervaring geweest. In zulke tijden leer je enorm veel en zijn onvergetelijke herinneringen.

Tijdens deze opleiding heb ik ook bij verschillende bedrijven in Nederland stage moeten lopen . In 2009 liep ik bij een bedrijf stage dat enorm fanatiek was met de fokkerij. Destijds begon ik ook meer enthousiasme te krijgen voor de fokkerij. In dit jaar ben ik ook in het bestuur gekomen van de kalverkeuring ‘Ring Sûd’. Dit is een enorme leuke bezigheid en zie je al het enthousiasme bij de deelnemers. Tijdens dit jaar hebben we ook deelgenomen aan de ‘Fryslân show’ in Oenkerk met een koe van ons thuis bedrijf. Het jaar daar opvolgend tot eind april liep ik stage bij Mts. Jacobi in Garijp. Een geweldig bedrijf vol enthousiasme voor de fokkerij. Met dit bedrijf ga ik nu ook naar de keuringen toe en wordt me veel over de fokkerij geleerd. Geweldig om het enthousiasme en de liefde voor de fokkerij te zien. Mijn broer is werkzaam bij een Ki- vereniging. We trekken geregeld samen er op uit naar verenigingen, keuringen en andere bezigheden voor de liefhebberij van koeien. Met al deze punten samen kan het niet missen dat je een koeien liefhebber bent of wordt.

In mijn vrije uurtjes, naast me school, werk ik op de zaterdag en in de vakanties op een melkveebedrijf waar ik vanaf mijn eerste stage ben blijven hangen. In de zomermaanden werk ik in het hoofdseizoen ook op het TT- circuit. Hier werk ik in de catering, een hele andere vorm van werken. Ik vind dit onwijs gezellig en leuk om er bij te doen.

Een paar jaar geleden ben ik lid van de Young Breeders geworden om de kneepjes van het vak te leren en in contact te komen met nog meer enthousiaste fokkerij liefhebbers. Het is enorm gezellig en leuk om mensen te leren kennen vanuit het zelfde vak.

Als laatst wil ik nog even van de gelegenheid gebruik maken om jullie heel veel succes en plezier te wensen bij de young Breeders, de koeien en alles wat daar om heen hangt.

Groetjes, Gabriëlle