Gerrit de Groot

Beste jonge fokkers,

Mijn naam is Gerrit de Groot, 22 jaar en woonachtig in het Gelderse Herwijnen. Aan de rand van de Betuwe bevindt zich ons bedrijf: de Merwehoeve. Op het bedrijf zijn naast mijn vader en twee ooms ook de jongere generatie werkzaam, waaronder ik zelf. Op ons familiebedrijf melken wij drie maal daags 250 melkkoeien. Daarnaast lopen er 185 stuks jongvee. De tweede tak op het bedrijf bestaat uit een dertigtal KWPN paarden. Jaarlijks fokken wij ongeveer 7 á 8 veulens. Tevens zijn er 60 Swifter fokooien aanwezig.

De aandacht voor fokkerij is de laatste jaren enorm gegroeid. In de jaren tachtig was ons bedrijf actief op fokveedagen. Dit hebben we enkele jaren geleden weer opgepakt. Van jongs af aan ben ik erg geïnteresseerd in alles wat maar met koeien te maken heeft. Met name de fokkerij boeit mij enorm en heb dan ook volledig het vertrouwen gekregen rondom het bepalen van de stierkeuze, het gaan naar keuringen en het verkopen van embryo’s of stieren, maar ook het maken van de paringen en het insemineren.

Ongeveer drie jaar terug zijn we voor het eerst naar de jongveedag in Hoornaar gegaan en direct was het raak: ons jonge pink M.H. Hesje 43 (v. Ice Pack) pakte het kampioenschap bij de jonge pinken. Een jaar later pakte ze het kampioenschap bij de oude pinken en werd een Duplex-kalf reserve kampioen. Door deze kleine successen bezoeken we steeds vaker keuringen waaronder de fokveedag Hoornaar en wintershow in Noordeloos.

Zodoende zijn we dit jaar ook met twee koeien en één pink afgereisd naar Zwolle. Voor de tweede keer heb ik deelgenomen aan de verschillende onderdelen van de Young Breeders competitie. Dat ik met het kampioenschap Showmanship naar huis ging en een reis naar Canada heb gewonnen, was enorm leuk en had ik niet verwacht.

Het lidmaatschap van de Young Breeders is voor mij een mooie gelegenheid om de kneepjes van het vak te leren, maar ook om andere mensen te leren kennen. Mijn grote droom is een kampioen op de HHH of de NRM te fokken. Of dit gaat lukken? Dat weet ik niet, maar het begin is er. Je moet onderaan beginnen en als je er niet van durf te dromen zal het er ook nooit van komen!

Groet, Gerrit de Groot