Bekend making jurykoppels Young breeders Challenge

Bekend making jurykoppels Young breeders Challenge

De jurykoppels voor de Young Breeders Challenge zijn internationaal bekend en deels oud-Young Breeders bestuursleden. De oudere pinken (geboren voor 1-8-2019) zullen gejureerd worden door het duo Egbert Korenberg en Don Chalac van Wendon Holsteins Canada. De jongere pinken (geboren na 1-8-2019) worden gejureerd door het duo Britte Nooijens en Edwin Steiner van SBro Holsteins uit Zwitserland. In dit bericht stellen de juryleden zich nader voor.

 

Don Chalack is geboren op Rocky Mountain Holsteins, Alberta, Canada en start in 1976 samen met zijn vrouw Wendy Chalack in het stadje Innisfail het melkveebedrijf Wendon Holsteins. Naast de Holstein melkkoeien zijn er fokstieren op het bedrijf voor de verkoop. Don en Wendy fokken onder de Chalco prefix een groep Black Angus koeien. Wendon Holsteins beheerd 370 hectare grond voor het verbouwen van luzerne hooi en luzerne kuil. Wendon Holsteins is de trotse eigenaar van 2 master breeder awards. Don won in 2017 de β€˜ Robert Whitey McKown Master Breeder prijs, gepresenteerd tijdens World Dairy Expo in Madison en was in 2018 de ontvanger van de Curtis Clark award, gepresenteerd tijdens de Royal Winter Fair in Toronto. Het fokdoel op Wendon is gebaseerd op het fokken van koeien met diepe pedigrees en de modern type. Dit fokdoel heeft geresulteerd in meerdere All-Canadian en All-American titels. Don was in 1989 en 1990 voorzitter van de Alberta Holstein organisatie. Hij is een van de oprichters van het bekende Western Canadian Classic programma 36 jaar geleden, een programma dat belangrijk is voor de jeugd in West-Canada die jongvee wil showen. Don is daarnaast een van de deelnemers uit West-Canada die voor het eerst naar World Dairy Expo gingen in de vroege 1980-er jaren. Don is een officiΓ«le jury voor Holstein Canada en heeft o.a gejureerd in: Canada, U.S.A , Mexico en Columbia.

 

Egbert Korenberg is opgegroeid op Zeedieker Holsteins in Genemuiden. Sinds 2004 lid van de Young Breeders en in 2014 tot 2015 voorzitter geweest. Sinds jong lid heeft hij altijd een passie gehad voor het scheren van zijn eigen dier tijdens de show tot later het cowfitten verzorgen op shows voor andere veehouders. In 2010 is Egbert de opleiding gestart bij de HAS in Dronten. In 2015 is de studie afgerond bij GGI Holland en VOST in Duitsland. Na in Duitsland gewoond te hebben, is hij begin van 2016 verhuisd naar Wendon Holsteins in Alberta, Canada, waar hij op dit moment nog steeds verblijft. Egbert reist met de Wendon koeien mee naar meerdere shows per jaar o.a. BC Spring show, Calgary Spring Show, Westerner Dairy Showcase, World Dairy Expo en Royal Winter Fair.

 

Edwin Steiner en Britte Steiner-Nooijens runnen samen het melkveebedrijf SBro Holsteins in Wollerau, Zwitserland. Ze melken in Zwitserland 25 koeien met ongeveer 50 stuk jongvee. De keuringen zijn voor Edwin en Britte niet weg te denken binnen het bedrijf. Keuringen zijn namelijk een etalage voor het bedrijf. Zo is een groot inkomen de verkoop van embryo`s, kalveren en koeien. Het hoogtepunt van het jaar is voor Edwin en Britte dan ook de Expo Bulle en de Swiss Expo. Naast de koeien hebben Edwin en Britte nog een boomgaard met o.a. appels, pruimen en kersen. Britte werkt daarnaast nog 3 dagen in de week bij een dierenartsenpraktijk die gespecialiseerd is in embryotransplantatie. Edwin heeft voor hij het bedrijf heeft overgenomen een tijd lang rondgereisd als cowfitter. Daarna is hij 7 jaar lang bedrijfspartner en bedrijfsleider geweest van GS Alliance, de stal van o.a. O`Kalibra . Britte is een fanatiek lid geweest bij de Young Breeders en heeft ook nog een tijdje in het Young Breeders bestuur gezeten. Ze is 2,5 jaar geleden verhuist naar Zwitserland.

Terug naar het overzicht