Roy Schers

Beste youngbreeders,

Mijn naam is Roy Schers ik ben 21 jaar oud en woon in Grashoek in Limburg.Het bestuur van de young breeders heeft mij gevraagd om een stukje over mezelf te schrijven.

In het dagelijks leven ben ik student aan hogeschool Fontys in Eindhoven, hier volg ik de opleiding International Business and management.Hiervoor heb ik 4 jaar melkveehouderij gestudeerd aan het Citaverde College in Horst.

In mijn vrije tijd en in de vakanties ben ik werkzaam op het melkveebedrijf van Vreba melkvee B.V.in de Vredepeel. Mijn hoofdwerkzaamheden hier zijn: insemineren,klauwverzorging,opstartgroep controleren en zieke koeien behandelen.

Sinds een jaar of 6 ben ik actief in de keurings en fokkerij wereld. En sinds een jaar of 4 ben ik lid van de young breeders. Mede door mijn vader ben ik bij verschillende boeren gaan scheren voor keuringen. In 2010 ben ik met mijn vader en een aantal klanten naar Canada geweest en hebben we een aantal fokbedrijven en shows bezocht, hierna was ik helemaal enthousiast over de kwaliteit van de dieren en het enthousiasme van de mensen dat ik dit zelf een keer wou meemaken.

Daarom ben ik in 2011 3 maanden op stage geweest bij Lookout Holsteins en Jerseys in Quebec. Met dit bedrijf heb ik een aantal shows meegelopen o.a. Quebec fall show,Madison en de Royal winter fair.Dit was een geweldige ervaring en ik adviseer dit aan alle enthousiaste jongeren die met geweldige koeien willen leren werken en iets meer willen leren over de showwereld

Vlak hierna heb ik voor de eerste keer meegedaan met een pink met de HHH-show. En kwam ik meteen in de finale met alledrie de onderdelen. Tijdens de vorige Europese show in Fribourgh heb ik de kans gekregen om met een leuke enthousiaste groep koeienliefhebbers de nederlandse koeien te verzorgen, dit was een super ervaring.

Vorig jaar zijn we met een groepje naar battice geweest om de fijne kneepjes van het vak te leren,dit was een super leerzame maar vooral een gezellige week met een goed resultaat als gevolg. Een 2 de plaats in mijn klasse met showmanship en een 10e plaats overall met dit resultaat ben ik zeer tevreden. Het was leuk om met jongeren uit andere landen in contact te komen die de zelfde passie delen. Hier heb ik dan ook een aantal leuke contacten aan overgehouden en we spreken elkaar nog geregeld op shows.

Een aantal maanden later ben ik door Erica Rijneveld gevraagd om samen met Britte Nooijens naar Cremona (Italië) te gaan en mee te doen aan een Young Breeders competitie op de Nationale show. Dit was een erg gezellige en leerzame week, het is mooi om te zien met hoeveel passie en emotie de mensen daar met hun showdieren omgaan.

Verder denk ik dat het belangrijk is voor de jeugd dat er dit soort activiteiten geboden worden, niet alleen om met goede dieren te werken maar ook om andere culturen en mensen te leren kennen. Dus aarzel niet als je zulke kansen krijgt want het zal een super ervaring zijn.

Verder wil ik iedereen succes wensen met hun verdere fokkerij/show bezigheden. En hoop vele van jullie nog te spreken of tegen te komen bij de volgende show.

Met vriendelijke groet,
Roy Schers

 

roy_schers