Voorbereidingen voor de show met Lars van Loenhout

De HHH show zit er weer aan te komen.  Vanuit het bestuur is gevraagd of ik een stukje wilde schrijven over mijn voorbereiding voor de show.

Dit jaar doe ik voor de 7e  keer mee.

Allereerst gaat het om de selectie van de pink wat natuurlijk van zelfsprekend is. Maar dat is wel gelijk de aller moeilijkste en belangrijkste beslissing van heel de voorbereiding.

In augustus is er hier in West-Brabant  altijd de jaarlijkse jongvee en vaarzenkeuring. Daar doen  wij altijd aan mee.  Hier voor selecteer ik in de maand mei altijd een 10 tal dieren waarvan er uiteindelijk 7 of 8 mee gaan. De kalveren die hier mee doen vallen in de goede leeftijdscategorie om ook deel te mogen nemen aan de HHH show. Dat komt natuurlijk goed uit.

In deze maanden worden de dieren getraind. En 1 maal per week gewassen. De 2 dieren die het hoogst geplaatst worden op deze dag geef ik op voor de HHH.

Vanaf de maand mei zitten deze dieren dus al apart in een groot stro hok waar ze onbeperkt hooi en water gevoerd krijgen.  2 maal daags krijgen ze een kilo gewelde pulp en soja.  Wat natuurlijk bij iedere cowfitcursus vertelt wordt is dat de dieren een bepaald ritme moeten krijgen. Dat wil zeggen: Iedere dag precies hetzelfde. Bij ons op het bedrijf krijgen de show pinken sochtends om 8.00 uur en savonds om 20.00 uur haar portie gevoerd.

Ergens begin oktober worden de dieren een keer geschoren en de topline en buikhaar omhoog geföhnd.  En wederom 1 maal per week getraind en gewassen.

De laatste 2 weken voor de show krijgen de dieren in plaats van onbeperkt water beperkt water. Dit geef ik direct na het voeren. Als ze dit gewend zijn drinken ze zich in een keer helemaal vol voor de rest van de dag. Dit is ideaal net voor dat je op de show de ring in moet. Ze weten dan als ze drinken krijgen dat ze de rest van de dag niks meer krijgen. Dat werkt heel goed.

Dinsdag of woensdag voor de show scheer ik het dier zover mogelijk zodat ik op de show dag alleen maar de topline hoef vast te zetten en de glans etc toe te brengen.  Zo kan ik me volledig focussen op het voeren dat ze zo vol mogelijk komt.

Dit is in grote lijnen hoe ik mijn voorbereiding doe.  Mijn advies is om zoveel mogelijk rust en ritme te hebben bij de voorbereidingen. Dan kun je je maximaal voorbereiden en is er niks aan toeval overgelaten. De uiteindelijke plaatsing  van de jury is op dat moment zijn/haar beslissing. Het ligt in ieder geval niet aan jezelf.

 

Alle young breeders veel succes de komende weken en tot in Zwolle.